Strona korporacyjnaAviko w gastronomii
Spotkajmy się przy stole!

Cząstki ziemniaka z kotlecikami jagnięcymi, pieczoną cebulą i sosem miętowym

Idealne dla:
5 osób
Do przygotowania w
50 min.

Przepis

Składniki
cząstki ziemniaka Aviko PATI PARTS GARLIC 600 g
Sos miętowy: 75 g drobno posiekanej świeżej mięty, 4 g skrobi ziemniaczanej, 200 ml octu, 200 ml wody, 75 g cukru
Kotleciki jagnięce: 8-10 kotletów jagnięcych, pół lub łyżeczka słodkiego chili w proszku, 1-2 rozgniecione ząbki czosnku, 20 ml oliwy z oliwek, 20 ml soku z cytryny, sól i świeżo zmielony pieprz
Pozostałe składniki
Pieczone czerwone cebule z rozmarynem: 4-5 czerwone cebule (średnie), 50-60 g masła, 4-6 gałązek rozmarynu
Sposób przygotowania:

1. Przygotuj cząstki Aviko zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Sos miętowy: Wymieszaj skrobię ziemniaczaną z połową wody. Podgrzej wszystkie składniki w małym garnuszku lub na patelni, stale mieszając. Dodaj mieszankę skrobi i wody i dobrze wymieszaj. Pozostaw sos do ostygnięcia (nie w lodówce).
3. Kotleciki jagnięce: W misce wymieszaj mielone chilli, mieloną kolendrę, czosnek, oliwę i sok z cytryny. Dodaj kotleciki jagnięce, dobrze natrzyj je marynatą i pozostaw w niej przez minimum godzinę pod przykryciem. Następnie usmaż kotleciki przez 3-4 minuty z każdej strony i dopraw do smaku solą i pieprzem.
4. Pieczone czerwone cebule z rozmarynem: Obierz cebule, odetnij końcówki tak, aby cebule mogły stać prosto. Wytnij krzyż w górnej części każdej cebuli. Umieść cebulę na blasze i wciśnij w nacięcia kawałek masła i szczyptę rozmarynu. Piecz cebulę w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 35-40 minut.

Dobra rada:
Jeśli nie masz czasu użyj do mięsa gotowej mieszanki przypraw BBQ lub gotowej glazury i podawaj danie z gotową tapenadą i prostym sosem pomidorowym.

Co nowego?