Strona korporacyjnaAviko w gastronomii
Spotkajmy się przy stole!

Cząstki ziemniaka z trzema nietuzinkowymi dipami :)

Idealne dla:
5 osób
Do przygotowania w
25 min.

Przepis

Składniki
Aviko PATI PARTS 600 g
lub
Aviko PATI PARTS GARLIC 600 g
lub
Aviko PATI PARTS TEX MEX 600 g
Pozostałe składniki
Pesto z rukoli: 125 g rukoli, 25 g nasion słonecznika, 50 g sera Mozzarella, 0,5-1 ząbek drobno posiekanego czosnku, 50 ml oliwy z oliwek
Feta Dip: 50 g sera feta, 100-150 ml kwaśnej śmietany, 50 g pasty paprykowej (Ajvar), 3 g posiekanej pietruszki
Ziołowy dip: 100 g twarogu, 50 ml śmietany, 10 ml oleju rzepakowego, 5-7 g musztardy (najlepiej ziarnistej), 5-8 ml octu jabłkowego, drobno posiekany szczypiorek, drobno posiekana natka pietruszki
Sposób przygotowania:

1. Przygotuj wybrane cząstki ziemniaka (Pati Parts) zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotuj sosy/dipy zgodnie z instrukcją poniżej i serwuj razem z cząstkami w osobnych miseczkach.
2. Pesto z rukoli: Umyj i z grubsza posiekaj liście rukoli, następnie utrzyj w moździerzu razem z nasionami słonecznika. Dodaj czosnek i stopniowo dodając oliwę mieszaj aż do uzyskania jednolitej emulsji. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
3. Feta Dip: Pokrusz ser feta rękoma lub widelcem na drobniejsze kawałki, i wymieszaj je ze śmietaną. Dodaj pastę paprykową, pietruszkę oraz czosnek i dobrze wymieszaj.
4. Ziołowy dip: Wymieszaj twaróg ze śmietaną i olejem rzepakowym. Dodaj musztardę i ocet jabłkowy. Wymieszaj i dodaj drobno posiekanego szczypiorku i natki pietruszki, po czym dopraw solą i pieprzem.

Dobra rada:
Podawaj koniecznie z dobrym, schłodzonym piwem ;)

Co nowego?