Strona korporacyjnaAviko w gastronomii
Spotkajmy się przy stole!

Frytki Mama's z domowym keczupem i majonezem o smaku anchois

Idealne dla:
4 osób
Do przygotowania w
40 min.

Przepis

Składniki
Aviko MAMA'S FRIES 750 g
Pozostałe składniki
Keczup:
150 g słodkich jabłek, 100 g cebuli, 100 ml wody, 125 g koncentratu pomidorowego, 3 g soli kamiennej, cynamon, curry i trochę miodu do smaku
Majonez o smaku anchois:
10 g filetów anchois, 10 g kaparów, 10 g octu winnego (biały), 10 g żółtek jaj, 250 ml oliwy z oliwek extra virgin, sól i pieprz
Sposób przygotowania:

1. Keczup: Usunąć gniazda nasienne z jabłek i pokroić je w drobną kostkę razem z cebulą. Gotować przez 10-15 minut aż będą miękkie. Odsączyć i zachować wodę z gotowania. Rozgnieść jabłka i cebulę razem z koncentratem pomidorowym na jednolitą pastę. Jeśli trzeba, dodać nieco wody z gotowania. Przyprawić do smaku cynamonem, curry i miodem.
2. Majonez o smaku anchois: Posiekać drobno fileciki anchois oraz kapary. Wymieszać powoli żółtka jajek, stopniowo z oliwą, aby uzyskać majonez. Doprawić kapary i anchois solą i pieprzem i wymieszać z dresingiem.
3. Przygotować frytki Aviko Mama's Fries zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozdzielić sosy i frytki do miseczek i serwować razem.

Dobra rada:
Podawać z zimnym piwem ;)

Co nowego?