Strona korporacyjnaAviko w gastronomii
Spotkajmy się przy stole!

Gratiny ziemniaczane z serem Ementaler, porcją pangi i kandyzowaną marchewką

Idealne dla:
2 osób
Do przygotowania w
30 min.

Przepis

Składniki
GRATINS EMMENTALERKAAS 400 g
1 pęczek marchewki (+/- 350 g)
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki bulionu lub wody
300 g filetu z pangi
Pozostałe składniki
sól morska
1 łyżka miodu
2 łyżki musztardy
2 dymki ze szczypiorkiem lub pęczki szczypiorku
1 pomarańcza
Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
2. Obetnij końcówki marchewek tak, aby zostawić nieco natki.
3. Ułóż je wszystkie razem w naczyniu do pieczenia.
4. Dopraw marchewki 2 łyżeczkami oliwy z oliwek, solą morską, bulionem i miodem.
5. Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika.
6. Posmaruj dokładnie filet rybny musztardą i podziel na dwie równe porcje.
7. Pokrój szczypiorek. Obierz pomarańczę i pokrój ją w cienkie plasterki.
8. Przygotuj dwa kawałki folii aluminiowej, 2 razy większej niż porcja ryby. Połóż po jednym kawałku ryby na każdym arkuszu folii, w jej centralnym miejscu. Rozdziel plastry pomarańczy na obie porcje, posyp je też szczypiorkiem i polej resztą oliwy. Złóż folię na górze i zamknij szczelnie "paczuszkę".
9. Wstaw paczuszki razem z gratinami na tacy do piekarnika i piecz przez 20 minut na środkowej półce.
10. Podawaj gratiny razem z rybą i marchewkami.

Dobra rada:
Możesz też użyć naszych gratinów ziemniaczanych z tymiankiem i rozmarynem.

Co nowego?