Strona korporacyjnaAviko w gastronomii
Spotkajmy się przy stole!

Karbowane "founde" frytkowe z sosami: serowym, czosnkowym z fetą i curry

Idealne dla:
4 osób
Do przygotowania w
30 min.

Przepis

Składniki
750 g frytek Aviko Zig Zag
Pozostałe składniki
Sos serowy: 100 ml śmietany 30%, 6 serków topionych o smaku śmietankowym, pieprz biały, 20 ml białego wytrawnego wina
Sos czosnkowy z fetą: 270 g sera feta, 2 ząbki czosnku, 100 ml śmietany 18%, sok z 1/3 cytryny
Sos curry: 100 ml majonezu, 30 ml śmietany, 100 g startego żółtego sera, pół małej cebuli czerwonej lub białej (pokrojonej w drobną kostkę), sól, pieprz biały i curry, 1/3 pęczka drobno pokrojonej natki pietruszki
Sposób przygotowania:

Przygotuj frytki ZigZag zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podawaj je z sosami.

Sos serowy:
Wszystkie składniki wymieszać w rondelku i gotować na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się serków i nadania całości konsystencji sosu. Sos podawać na ciepło.

Sos czosnkowy z fetą:
Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę i zmiksować z pozostałymi składnikami do otrzymania konsystencji sosu. Sos podawać na ciepło.

Sos curry:
Wszystkie składniki (poza natką pietruszki) połączyć, wymieszać i doprawić do smaku. Na koniec dodać natkę pietruszki.

Co nowego?