Strona korporacyjnaAviko w gastronomii
Spotkajmy się przy stole!

Kopytka ziemniaczane z miodem i płatkami migdałowymi

Idealne dla:
4 osób
Do przygotowania w
25 min.

Przepis

Składniki
Kopytka ziemniaczane Aviko 450 g
pół kostki masła
50 g płatków migdałowych
3 łyżki miodu wielokwiatowego
1,5 łyżki cukru pudru
2-3 łyżki bułki tartej
Sposób przygotowania:

Kopytka ziemniaczane przygotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i odstawić do przestygnięcia.

Na patelni rozpuścić 1/4 kostki masła, pilnując, by masło się nie przypaliło. Dodać kopytka i podsmażyć ok. 5 min. na średnim ogniu. Dodać płatki migdałowe oraz miód, całość wymieszać i smażyć ok. 3 min. Dodać cukier puder i dobrze wymieszać, rozbijając ewentualne grudki cukru. Na koniec dodać pozostałą część masła, a kiedy się rozpuści, wsypać bułkę tartą i chwilę potrzymać całość na ogniu, aż bułka wchłonie masło. Przełożyć na talerze i podawać ciepłe. Danie można serwować polane śmietaną.

Co nowego?