Strona korporacyjnaAviko w gastronomii
Spotkajmy się przy stole!

Mini zapiekanki z placków ziemniaczanych z boczkiem i papryką

Idealne dla:
3 osób
Do przygotowania w
20 min.

Przepis

Składniki
1 opakowanie placków ziemniaczanych
ok. 100 g żółtego sera (np. Gouda)
23 plastry wędzonego boczku
½ czerwonej papryki
mała cebula
½ łyżeczki suszonych ziół prowansalskich lub bazylii
Sposób przygotowania:

Placki przygotować wg przepisu na opakowaniu.

Ser zetrzeć na tarce warzywnej, boczek i paprykę pokroić w paseczki, a cebulę w drobną kostkę. Placki posypać startym serem, następnie pozostałymi składnikami i tak przygotowane włożyć na ok. 2 minuty do rozgrzanego piekarnika, podpiekając, dopóki ser się nie rozpuści. Posypać przyprawami.

Spróbuj także:
Mini zapiekanki z placków ziemniaczanych z papryką i wędzonym kurczakiem - po prostu zastąp boczek 100 gramami wędzonego kurczaka.

Mini zapiekanki z placków ziemniaczanych z mozzarellą i łososiem - zastąp żółty ser mozzarellą (około 125 g) a bekon plastrami wędzonego łososia.

Mini zapiekanki z placków ziemniaczanych z salami i pieczarkami - dodaj 10 plasterków salami oraz około 200 gram pieczarek.

Co nowego?