Strona korporacyjnaAviko w gastronomii
Spotkajmy się przy stole!

Pieczone ziemniaki z porami, pieczarkami i ziołami

Idealne dla:
4 osób
Do przygotowania w
35 min.

Przepis

Składniki
opakowanie cząstek ziemniaków ze skórką (Pati Parts)
200 g wędzonego boczku
200 g pieczarek
2 pory (tylko białe części), pęczek natki pietruszki, sól, pieprz i zioła prowansalskie
80 ml śmietany 30%
100 g masła
Sposób przygotowania:

Cząstki ziemniaków ze skórką przygotować wg przepisu na opakowaniu.

Boczek pokroić w paski, zrumienić na patelni i odstawić. Umyte pory pokroić w plasterki grubości ok. 0,5 cm, podsmażyć na maśle, doprawiając do smaku solą oraz pieprzem i podlać niewielką ilością śmietany. Dusić na patelni około 8-10 min. Dodać boczek i pokrojone w półplasterki pieczarki, dusić razem ok. 6 min. W tym czasie posiekać drobno natkę pietruszki.

Cząstki ziemniaków ze skórką dodać do pozostałych składników. Na koniec posypać całość ziołami prowansalskimi.

Co nowego?