Strona korporacyjnaAviko w gastronomii
Spotkajmy się przy stole!

Placki ziemniaczane z pieczonym jabłkiem oraz chutney z moreli i mango

Idealne dla:
4 osób
Do przygotowania w
25 min.

Przepis

Składniki
Aviko PLACKI ZIEMNIACZANE 900 g
2 duże jabłka
3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych lub oleju słonecznikowego
Pozostałe składniki
Chutney z mango i moreli: 1 mango, 1 łyżka rodzynków (sułtańskich), kilka kropli tabasco lub szczypta pieprzu cayenne, 1/2 słoika dżemu morelowego (około 200 gramów)
Sposób przygotowania:

1. Chutney z mango i moreli: obierz mango, usuń pestkę i pokrój miąższ w drobną kostkę. Wymieszaj z rodzynkami, tabasco i dżemem morelowym.
2. Obierz jabłka i pokrój je w cienkie plasterki (około 1 cm grubości).
3. Przygotuj placki ziemniaczane zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
4. Usmaż plasterki jabłka na oleju, z obu stron, aż staną się złociste.
5. Podawaj placki ziemniaczane z plasterkami usmażonego jabłka i odrobiną chutney.

Dobra rada:
Możesz zastąpić jabłko ananasem podanym z rodzynkami i posiekanymi migdałami.

Co nowego?