Strona korporacyjnaAviko w gastronomii
Spotkajmy się przy stole!

Pyzy ziemniaczane z mięsem, zapiekane z bekonem i brokułami

Idealne dla:
4 osób
Do przygotowania w
60 min.

Przepis

Składniki
opakowanie Pyz Ziemniaczanych z mięsem 450 g
500 g wędzonego boczku lub bekonu
Sos holenderski (patrz przepis poniżej)
200 g cebuli
500 g brokuł świeżych lub mrożonych
50 ml oleju do smażenia
Pozostałe składniki
Sos holenderski: 6 żółtek, 1 łyżeczka octu winnego, 3 łyżki wody, 200 g masła, pół łyżki soli, szczypta cukru, szczypta białego pieprzu, sok z połówki cytryny
Sposób przygotowania:

Pyzy ziemniaczane przygotować według przepisu na opakowaniu.

Bekon i cebulę pokroić w kostkę i delikatnie podsmażyć na oleju. Brokuły wrzucić do wrzątku na 3-4 min. Piekarnik nagrzać do temp. 180°C. W naczyniu żaroodpornym układać na przemian pyzy i brokuły, posypać bekonem z cebulką, a na koniec polać sosem holenderskim. Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez ok. 15 min.

Sos holenderski
W małej miseczce ubić żółtka, ocet i wodę na pulchną masę, włożyć miskę do naczynia z gorącą wodą i nadal ubijać trzepaczką, aż sos zgęstnieje. Rozpuścić masło i powoli dodawać, wszystko wymieszać i doprawić do smaku. Można dodać sok z cytryny i jeszcze raz wszystko dobrze wymieszać.

Co nowego?