Strona korporacyjnaAviko w gastronomii
Spotkajmy się przy stole!

Pyzy ziemniaczane z sosem grzybowym

Idealne dla:
4 osób
Do przygotowania w
50 min.

Przepis

Składniki
opakowanie Pyz Ziemniaczanych 450 g
Pozostałe składniki
Sos grzybowy: 100 g grzybów suszonych, 300 g pieczarek, sól, biały pieprz i maggi, 100 g cebuli, 100 g świeżej kolorowej papryki, 100 g koncentratu pomidorowego, 1 kostka rosołowa, ząbek czosnku, 0,4 l wody, 4-5 łyżek mąki, 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:

Pyzy przygotować wg przepisu na opakowaniu.

Sos grzybowy:
Suszone grzyby zagotować w wodzie, odcedzić (wywaru nie wylewać) i pokroić w paski. Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w kostkę, a papryki w zapałki. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, pieczarki, koncentrat pomidorowy i grzyby suszone. Smażyć przez 8 min., dodać kostkę rosołową i zalać wywarem z grzybów. Gotować kolejne 20 min., a następnie dodać paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku, zagęścić mąką, mieszając, by nie powstały grudki, i zagotować. Przygotowanym sosem polać pyzy i serwować na ciepło.

Co nowego?