Strona korporacyjnaAviko w gastronomii
Spotkajmy się przy stole!

Szaszłyki z cząstek ziemniaka z sosem miętowym

Idealne dla:
4 osób
Do przygotowania w
20 min.

Przepis

Składniki
opakowanie cząstek ziemniaków ze skórką (Pati Parts)
1 średni bakłażan, 2 cebule, 2 czerwone papryki
16 pieczarek
250 g sera feta, kilka czarnych oliwek, oliwa z oliwek, sól
Pozostałe składniki
Sos miętowy: 150 ml jogurtu naturalnego, pół filiżanki posiekanej mięty, łyżka oliwy z oliwek, ząbek czosnku, sól i pieprz
Dodatkowo potrzebne będą patyczki do szaszłyków
Sposób przygotowania:

Cząstki Pati Parts przygotować wg przepisu na opakowaniu.

Bakłażana pokroić w grubszą kostkę, posolić i odstawić na ok. pół godziny. Cebule obrać i pokroić na ćwiartki. Z papryki usunąć i wyrzucić gniazda nasienne (środki z pestkami), a paprykę pokroić w grubszą kostkę. Obrane ze skórki pieczarki pokroić na ćwiartki, a fetę w grubszą kostkę. Kawałki bakłażana opłukać z soli. Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian kawałki bakłażana, Pati Parts, ćwiartki cebuli, kawałki papryki, sera fety i oliwki. Powstałe szaszłyki posmarować z wierzchu oliwą z oliwek. W piekarniku rozłożyć folię aluminiową. Rozgrzać piekarnik do ok. 150°C i włączyć opcję „grill” (jeśli piekarnik taką posiada). Włożyć przygotowane szaszłyki i piec 5-10 min.

W tym czasie przygotować sos miętowy: do jogurtu powoli dodawać oliwę, cały czas mieszając. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do sosu. Na koniec dodać posiekaną miętę. Powstały sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać w osobnym naczyniu.

Co nowego?