Strona korporacyjnaAviko w gastronomii
Spotkajmy się przy stole!

Frytki z sałatką z kurczakiem, chrupiącym bekonem, młodym szpinakiem i sosem jogurtowym

Idealne dla:
4 osób
Do przygotowania w
30 min.

Przepis

Składniki
Frytki karbowane ZIG ZAG 750 g
300 g świeżego szpinaku, umytego i osuszonego
80 g sera Ementaler
1 pierś z kurczaka
300 g boczku w plastrach
kilka gałązek tymianku
sól, pieprz
Pozostałe składniki
Na sos potrzebujesz:
1 ząbek czosnku, 4 filety anchois, 3 łyżki stołowe soku z cytryny, oliwa z oliwek, 1 kubeczek jogurtu naturalnego, sól, pieprz
Sposób przygotowania:

1. Czosnek obierz i zgnieć, następnie zmiksuj w blenderze wraz z anchois, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, dopraw do smaku solą i pieprzem.
2. Ser pokrój w kostkę. Przełóż szpinak do niskiej i szerokiej misy. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Plastry boczku rozłóż na blaszce z papierem do pieczenia i piecz w piekarniku, aż będą złote i chrupiące. Przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym by odsączyć nadmiar tłuszczu.
3. Frytki przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. W międzyczasie podsmaż pierś z kurczaka na patelni z kilkoma gałązkami tymianku, dopraw solą i pieprzem i duś pod przykryciem aż będzie gotowa i uzyska apetyczny rumiany kolor.
4. Liście szpinaku wymieszaj z połową przygotowanego sosu. Kurczaka pokrój w cienkie plastry i ułóż na szpinaku wraz z bekonem, frytkami i serem. Polej resztą sosu.

Dobra rada:
Poznaj nasze inne, nowe przepisy przygotowane przez Cristinę Catese!

Co nowego?