Strona korporacyjnaAviko w gastronomii
Spotkajmy się przy stole!

Smażone kopytka z sosem pomidorowym, Tabasco i pesto

Idealne dla:
6 osób
Do przygotowania w
15 min.

Przepis

Składniki
2 opakowania Kopytek ziemniaczanych Aviko
olej do smażenia
bułka tarta
sól
Pozostałe składniki
Sos z pomidorków koktajlowych:
200 g pomidorków koktajlowych, ½ ogórka, sok z limonki, 2 gałązki szczypiorku, Tabasco, ocet balsamiczny do smaku, sól, pieprz, oliwa z oliwek
Pesto Genovese:
60 g bazylii genewskiej (małe listki) – umytej w zimnej wodzie i osuszone ręcznikiem papierowym, ½ szklanki oliwy z oliwek, 60 g Parmigiano Reggiano, 40 g Pecorino, 2 małe ząbki czosnku, 30 g orzechów pinii, 10 g grubej soli
Sposób przygotowania:

1. Kopytka obgotuj we wrzątku, przełóż do miski z wodą i lodem aby przerwać gotowanie.
2. Następnie wyjmij i osusz dokładnie za pomocą ręcznika kuchennego, następnie obtocz dokładnie w bułce tartej.
3. W wąskim i wysokim garnku rozgrzej olej i smaż kopytka, po tuzinie na partię, by nie obniżyć temperatury oleju.
4. Usmażone kopytka układaj na ręczniku papierowym i posól.

Sos z pomidorków koktajlowych:>/i>
1. Obrane warzywa pokrój, wymieszaj z pokrojonymi pomidorkami, dopraw solą i pieprzem, dodaj oliwę z oliwek a na końcu ocet balsamiczny i Tabasco.

Pesto Genovese (przepis oryginalny):
1. Do moździerza włóż: czosnek, szczyptę soli i ucieraj je razem.
2. Gdy czosnek stanie się jednolitą miazgą dodaj bazylię z kilkoma ziarnami soli.
3. Ucieraj do chwili w którym z bazylii zacznie wydobywać się sok, wówczas dodaj orzechy pinii i ucieraj do momentu uzyskania kremowej konsystencji.
4. Dodaj sery oraz powolutku wlej oliwę i mieszaj aż do chwili połączenia się wszystkich składników.

Dobra rada:
Poznaj nasze inne, nowe przepisy przygotowane przez Cristinę Catese!

Co nowego?