Strona korporacyjnaAviko w gastronomii
Spotkajmy się przy stole!

Historia Aviko...

Jak zmieniliśmy się przez ostatnie lata...







1962

Grupa rolników z regionu Achterhoek zakłada firmę Aviko (Aardappel Verwerkende Industrie Keppel en Omstreken – Przedsiębiorstwo Przetwórstwa Ziemniaczanego regionu Keppel).
1970

Korporacja Holenderskich Farmerów Cebeco Handelsraad przejmuje pakiet kontrolny Aviko, a sama firma przenosi siedzibę do Steenderen. Dzięki nowym funduszom, Aviko otrzymuje środki na dalszy, dynamiczny rozwój. W tym czasie firma przetwarza już 40 000 ton ziemniaków.
1973 – 1978

W Steenderen powstaje druga fabryka, a we Francji zostaje otwarte pierwsze zagraniczne biuro firmy. W tym czasie Aviko przetwarza już 135 000 ton ziemniaków rocznie i rozpoczyna ekspansje na rynki europejskie.W 1978 roku Aviko rozpoczyna kampanię reklamową, której celem jest budowanie wizerunku firmy jako marki premium.
1980

Aviko umacnia swoją pozycję na rynku europejskim przejmując francuskiego producenta frytek, firmę De Fritesspecialist z Lomm. W Steenderen powstaje trzecia fabryka Aviko, specjalizująca się w produkcji specjalności ziemniaczanych. Roczny poziom przetwórstwa ziemniaków sięga 240 000 ton.
1983

Aviko otwiera biuro handlowe w Wielkiej Brytanii. W tym roku firma przetwarza już 300 000 ton ziemniaków.
1986

W Steenderen Aviko buduje czwartą fabrykę produkującą świeże i mrożone frytki. Roczne moce produkcyjne osiągają 380 000 ton.
1989

Dzięki upadkowi Muru Berlińskiego, Aviko rozpoczyna ekspansję na rynki Europy Centralnej i Wschodniej. Pierwsze przedstawicielstwo firmy powstaje na Węgrzech, kolejne w Polsce. Aviko przetwarza 675 000 ton ziemniaków rocznie.
1990 - 1992

Aviko przejmuje holenderską firmę Castel Frites, przetwarza 780 000 ton ziemniaków i podejmuje decyzję o budowie piątej fabryki w Steenderen.
1994 - 1995

Otwarcie fabryki w Polsce, w Lęborku i biur handlowych firmy we Włoszech i Czechach. Roczne moce produkcyjne przekraczają 1 000 000 ton ziemniaków.
1998 - 1999

Aviko przejmuje firmę zajmującą się uprawą i handlem ziemniakami - Korteweg B.V. i kupuje udziały we francuskiej firmie Vico.
2000

Powstaje nowa fabryka Aviko w Rain am Lech, w Niemczech.
2001

Przejęcie Boots Pommes Frites Mann Gruppe. Roczny poziom przetwórstwa ziemniaków wzrasta do 1 450 000 ton.
2002

Royal Cosun przejmuje od firmy Cebeco 70% akcji Aviko.
2004 - 2005

Rozpoczyna się budowa unikatowej, nowej linii produkcyjnej przeznaczonej do produkcji świeżych i chłodzonych specjalności ziemniaczanych. Jednocześnie Aviko przejmuje fabrykę Nestlé w Venray, produkującą suszone produkty ziemniaczane.

Co nowego?